Klompen maken

Het oorspronkelijke ambacht


Het Ambacht:

 

Overige:

Het paren van de blokken

Nadat de bol gekloofd is, maakt de klompenmaker zijn keuze uit de gekloofde blokken. Dit vereist inzicht. Zo neemt hij de schorszijde altijd aan de buitenkant. D.w.z. voor een linkse klomp zit de schorszijde links en voor een rechtse klomp zit de schorszijde rechts. De reden hiervoor is dat indien de schorszijde aan de binnenkant genomen wordt, de klomp tijdens het drogen en zelfs daarna nog, blijft krimpen, zodat na enige tijd de klomp te smal is geworden en er geen voet meer in kan.

Inspectie van de blokkenVoor het blok dat de klompenmaker op foto 5 vasthoudt, betekent dat dus dat er een linkse klomp van gemaakt gaat worden.

De klompenmaker maakt meestal beide klompen tegelijkertijd. Daartoe benodigt hij twee blokken die hij eerst bij elkaar zoekt. Om er nu voor te zorgen dat beide klompen gelijkmatig krimpen en later tijdens het dragen ook gelijkmatig afslijten, houdt hij rekening met twee factoren.

Ten eerste dienen de blokken van dezelfde houtsoort te zijn, wat meestal wel het geval is daar een boom vele blokken bevat. Ten tweede houdt hij rekening met het feit of de blokken uit de noordzijde of uit de zuidzijde van de boom komen. Deze laatste wordt ook wel zonzijde genoemd en het is hier, waar de groeiringen van de boom meestal iets breder zijn. Dit betekent dat het hout niet zo taai is en daardoor wat meer zal krimpen.