Klompen maken

Het oorspronkelijke ambacht


Het Ambacht:

 

Overige:

Het schrappen van een paar klompen

Het breken
        van een stukje glasAls laatste bewerking komt het glad maken van de buitenkant. De binnenkant wordt helemaal met de messen in model gebracht. De buitenkant echter, die gezien wordt, moet meestal zo glad mogelijk zijn. Tegenwoordig kun je dat heel gemakkelijk met schuurpapier met de hand of met een machine met schuurband doen. Vroeger echter bestond er nog geen schuurpapier en werd m.b.v. een stukje glas de klomp geschrapt. 
Het schrappen van
        de klomp
Hiertoe breekt de klompenmaker een stukje glas in twee stukken. De kunst hiervan is om te voorkomen dat tijdens het breken de beide breukvlakken elkaar raken en zo onzuiverheden aanbrengen in de snijrand. Als dat gebeurt, is de scherpte er zo vanaf. Daarna worden de beide klompen glad gemaakt zoals foto 55 toont.

Hoeveel slagen en sneden zouden dit zijn geweest?Nu worden de klompen gekeurd. Dat kan omdat dit paar klompen de maat heeft van de maker.

Het keuren van
         de klompenNa afloop is te zien hoeveel slagen en sneden er nodig zijn geweest om met de hand een paar klompen te vervaardigen.


Zo leveren 5 paar klompen een volle zak met spaanders op.