Klompen maken

Het oorspronkelijke ambacht


Het Ambacht:

 

Overige:

Het afwerken van de klompen

Het wetten van
        het paalmesHet fijn afsnijden of modelleren is uiteraard een van de laatste handelingen. Dit gebeurt wederom met het paalmes of snijmes dat voor de goede orde nogmaals aangescherpt wordt (foto 48).

Het op
         diepte brengen van de klikHet is nu vlijmscherp en de volgende afwerkingen worden ermee verricht:

De klik van de klomp wordt op de juiste diepte gebracht, want al het overtollige hout mag verwijderd worden (foto 49). Dit maakt de klomp aantrekkelijk omdat het eleganter is en tevens niet zo zwaar, wat het dragen ten goede komt.

Het kwam vooral vroeger nogal eens voor dat er erg lompe modellen gemaakt werden.

Op maat brengen
         van de bekDan wordt de bek op de juiste maat gebracht (foto 50). Dat betekent dat het gat en de kap ieder de helft voor hun rekening gaan nemen. Ook mag de rand van het gat niet hoger zijn dan de enkel anders doet dit de voet zeer.

Een vuistregel om de hoogte van de rand te bepalen is dat deze niet hoger mag zijn dan een halve vinger. Een hulpmiddel dat altijd voorhanden is. 

Een kritische bik
Op foto 51 is te zien dat hierna de klomp nog eens kritisch bekeken wordt.

Het
         verwijderen van de werkrandNa het verwijderen van de werkrand, die tijdens de vele handelingen altijd wel wat beschadigd is geworden, wordt de nieuwe rand weer scherp. Foto's 52 en 53 tonen deze correcties.

 
Het bijwerken
         van details
Ook kan de klompenmaker nu beter beoordelen of de pasvorm goed genoeg is geworden. Eventuele wijzigingen zijn dan toch nog meestal van kleine aard. Vaak zal de klompenmaker dan even gaan zitten op een stoel of een bol hout en de klomp tussen zijn knieen klemmen om zodoende gauw nog even wat details bij te werken.